12 mars 2023

Del 2. Familjen Jungebrants sömnresa

fortsättning natt 1:


Lägenheten har två sovrum, en walk in closet , stort vardagagsrum och kök. För att undvika att Sam och Lennon stör varandra när de vaknar kommer de sova i var sitt rum under sömnträningen. Tanken är att de ska dela rum längre fram.

Klockan är 18:57 och Jonatan går in med Sam i det rum som kommer vara hans egna sovrum framöver. Emma går in i den walk in closet där Lennon ska sova. Nu, ikväll är första gången pojkarna ska ta sig in i sömnen utan napp. Många barn behöver nappen för att stilla det sugbehov som är stort mellan 0-ca 6 månaders ålder. Sam och Lennon är 10 månader och deras sugbehov har nu minskat till ett minimum. Nu är nappen mest till för att hjälpa barnet att ta sig in i sömnen och inte för att stilla ett sugbehov. Att skapa nya rutiner för att somna och somna om självständigt innebär bland annat att träna på att somna utan napp. Många föräldrar är rädda för att ta bort nappen eftersom den kan vara ett av de få verktyg som hjälper barnet att somna. Emma och Jonatan har lärt sig hur de kan hjälpa pojkarna att närma sig sömnen utan napp. Detta, och mycket annat, har vi gått igenom tidigare gånger när vi pratat över länk.

Jag sitter på en köksstol i hallen utanför Sam och Lennons rum. I mitt knä har jag laptopen och i den för jag detaljerad loggbok. En loggbok för Sam och en annan för Lennon. Jag loggför tid för läggning, hur de låter, vilken känsla de uttrycker och i vilken grad känslan uttrycks. Dessutom loggför jag hur Sam och Lennon reagerar på när mamma eller pappa lämnar rummet och hur pojkarna reagerar när vi pratar utanför deras sovrum.

Emma lägger Lennon i spjälsängen. Han är trött och tycker om när mamma stryker honom över ryggen, pussar och buffar honom. Han knorrar lite mjukt innan han kommer till ro. Klockan 19:07 kommer Emma ut från Lennons rum. När hon går ut säger hon sitt mantra “Sov så gott – vi syns imorrn!” några gånger i följd. Lennon är tyst och somnar. Läggningen denna första natt med de nya rutinerna tog ganska exakt 10 minuter från det att Emma lade ner honom i sängen till dess att han sov. Det är ovanligt snabbt, det brukar ta längre tid för de flesta barn.

Lennon har den senaste veckan innan sömnträningen sovit ganska bra med några fåtal uppvak där han somnat om snabbt när han fått nappen. Han har ibland somnat på egen hand utan mamma eller pappa inne i rummet. Det nya ikväll är att nappen tagits bort så det blir spännande att se vad som händer när Lennon vaknar till i en sömnskarv.

Samtidigt som Emma nattade Lennon nattade Jonatan Sam i rummet bredvid. Klockan är 18:58 och jag hör att Sam pratar lite där i sängen. Jonatan är inne i rummet för att hjälpa Sam att närma sig sömnen. 19:00 är Sam tyst. 19:01 knorrar han lite mjukt, han låter lite sur. I loggboken skriver jag “ev lite sur (1)”
(använder en skala mellan 1-5, där (1) är i liten grad och (5) är i stor grad.) 19:01 skriker han till en kort stund, kanske 30 sekunder (3) för att därefter knorra (1). Därefter växlar han mellan att vara tyst, skrika till och att knorra eller sura lite.

19:08 lämnar Jonatan en tyst och nöjd Sam och kommer ut i hallen. Jonatan stänger dörren efter sig och säger sitt mantra: “pappa är här, sov så gott” . Sam reagerar med sura ljud (2) när Jonatan lämnar rummet men blir tyst när han hör oss vuxna prata utanför hans rum. 19:10 Sam sover. Första kvällen utan napp somnade Sam tog det ca 15 minuter från att han lades ner i sängen till dess att han sov. Det är ovanligt snabbt. Första kvällen med nya rutiner tar vanligtvis 30-60 minuter för de flesta familjer.

När klockan är 19:32 vaknar Sam, då har han sovit 20 minuter. Sam knorrar lite, kanske en 2:a på den 5 gradiga skalan. Jonatan står kvar utanför sovrummet och påminner Sam om att han finns kvar genom att några gånger i följd säga “pappa är här, sov så gott”. Sam tystnar och lyssnar på sin pappa. Därefter skriker han surt (2-3). Jonatan påminner med mantrat igen och Sam lyssnar för att därefter skrika argt (4). 19:35 går Jonatan in till Sam och erbjuder honom hjälp under ca 20 minuter. Under den här tiden, då Jonatan är inne hos Sam, växlar Sams känslor mellan arg (2-4), sur (1-3) och lugn/tyst. När Jonatan lämnar sovrummet är Sam lugn och tyst – men vaken. När han hör Jonatan prata utanför sovrummet blir Sam provocerad och svarar med ilska (3-4). Troligtvis är han arg för att han vill ha sin napp.

Att använda nappen – och därmed ta den lättare vägen in i sömnen – har både för och nackdelar. Fördelen är att barnet känner igen den vägen sedan tidigare. Att suga på nappen är en invand rutin som stillar sugbehovet och hjälper många barn att varva ner, somna och somna om. En nackdel med nappen är att den ramlar ut när barnet somnat. Sömn består av delar, så kallade sömncykler. Mellan varje sömncykel finns sömnskarvar. Då är barnet i ytlig sömn eller i vakenhet. Barnet upptäcker att nappen är borta i sömnskarven och kan behöva hjälp att hitta den och sätta in den för att kunna somna om igen.

Klockan är nu 20:00. Vi pratar med varandra där ute i hallen och Sam tystnar en stund och lyssnar på oss för att sedan uttrycka en del ilska (2). 20:05 ökar ilskan igen och Jonatan går in för att lugna Sam. Jonatan stannar inne hos en arg Sam fram till 20:23. Sam uttrycker tydligt att han inte vill göra på det här nya sättet och han växlar mellan ilska och lugn när Jonatan är inne hos honom.

Det här uppvaket varar mellan 19:32 till 21:08, alltså 1,5 timma. Under den här tiden pendlade Sam mellan olika känslor. Främst uttrycker han ilska i olika grad och det är tydligt att han är arg och/eller sur. Under den här 1,5 timman tar han vid upprepade tillfällen emot pappas försök att hjälpa, lugna och distrahera. Han är då lugn och tyst och stundtals pratar han förnöjsamt med sig själv. Vid något tillfälle upplevde Jonatan att hans försök att hjälpa Sam provocerade mer än vad det gjorde nytta. Vid detta tillfälle lämnade Jonatan sovrummet och gav Sam tid och utrymme att utrycka sin ilska. Efter en stund, när ilskan svalnat något, gick Jonatan tillbaka in till Sam och erbjöd honom hjälp i form av klappar och pussar och då var Sam mottaglig för pappas beröring.

Sam somnade lugn och nöjd 21:08 och sov sedan fram till 06:40! Makalöst och oväntat snabb utveckling redan första natten. Eftersom jag sov på soffan i vardagsrummet var min sömn ytlig så jag vaknade till några gånger under natten då jag hörde Sam gnälla till. Hans uppvak var mycket korta så inget behövdes göras, han somnade om på egen hand.

Lennon sov från 19:10 till 19:17 . Somnade om 19:38 och sov sedan fram till 07:05 då Emma väckte honom!

Sammanfattningsvis kan man säga att Sam och Lennons första natt med självständig/självständigare in- och omsomning och utan napp gick över förväntan bra. En del barn kommer in i de nya rutinerna så här snabbt medan andra barn behöver flera dygn på sig. Det viktigaste är inte hur fort det går utan att du förälder upplever att sömnen förbättras. Om du inte märker någon förbättring efter inom 2-3 dygn kan det vara klokt att ta en paus i sömnträningen och fundera på om du behöver mer kunskap och personlig handledning kring hur du inför de nya rutinerna.

Jag ser så fram emot att fortsätta guida Emma och Jonatan de två kommande veckorna! Troligtvis blir det ett eller ett par bakslag – både för Sam och Lennon. Det är okej och helt i sin ordning. Bakslag, trassel eller en svår start ger dig förälder möjlighet att träna upp din förmåga att lyssna in och tolka ditt barn. Att träna på det som är svårt förbereder dig och ditt barn så att ni kan överkomma till exempel för tidiga morgonuppvak, utvecklingssprång och sjukdom. Det som känns utmanande och svårt och det du helst av allt vill undvika kan i själva verket vara det som utvecklar dig mest i hur du jobbar med sömnen.

Det var allt för den här gången! Återkommer med mer info! Hanna <3