Vanliga frågor

Yes! Det finns många olika sätt att förbättra sömnen på. I Sverige finns det ännu inte så många sömnrådgivare/sömncoacher för små barn men i andra länder är det väldigt vanligt. USA är stora inom sömn, både för barn och vuxna. Om mitt sätt att arbeta inte känns rätt för just dig så vill jag uppmuntra dig att söka vidare. Vilket sätt du än väljer så är det viktigt att du i någon form känner dig peppad på att arbeta på just det sättet och enligt en specifik metod. Att blanda olika metoder kan gå men med trött hjärna och känslor åt alla håll är det svårt. Hitta en metod och ett tillvägagångssätt. Plugga, Gå All In och avsätt tid under ett par veckor. Till sist vill jag också säga att alla inte behöver sömnträna! Många föräldrar hittar sitt eget sätt genom småbarnsåren. Var snäll mot dig själv. Det kan påverka ditt barns sömn positivt i större utsträckning än vad man kanske tror.
Grunden till hur jag arbetar med små barns sömn är LYSSNA – TOLKA – BEMÖTA. Lyssna innebär att du förälder lär dig att lyssna på vad ditt barn uttrycket i en specifik stund. Vilken känsla har ditt barn just nu, i denna stund? Är hon ledsen? Är han arg? Eller är hon lite gnällig och försöker hitta en skön sovställning? Att lyssna och sedan tolka vad barnet uttrycker hjälper dig att bemöta på olika sätt. I alla relationer är det bra att kunna möta personen där hon eller han är just nu, i denna stund. Detta gäller när ditt barn ska sova men det gäller också på dagen, vardag som helg och hela uppväxten. När barnet är ledsen så tröstas det på olika sätt och vi bekräftar känslan. När barnet har tråkigt så kanske vi hjälper barnet att hitta något att göra, ibland går det men ibland går det inte. När det inte går att hjälpa barnet ur den uttråkade känslan så är det ett bra tillfälle ett låta hen vara en stund och se hur barnet på egen hand tar sig ur känslan. Kanske klarar hon att byta tanke och känsla eller så behöver du återigen hjälpa till på något vis. Jag lär också alla föräldrar att bemöta det arga och den rasande känslan som kan välla upp när du ändrar på de insomningsrutiner du och ditt barn har. Just rasande behöver mycket tålamod och utrymme. Då behöver du vänta in. När barnet (och vi vuxna) är arga så vill vi faktiskt inte tröstas. Vi vill vara ”arga till dess att det arga går över”. Först när den värsta ilskan fått pysa ut är vi kanske mottagliga för hjälp, beröring eller tröst. Så är det för våra barn och så är det oftast för oss vuxna. En annan viktig grundsten i hur jag arbetar är KONTROLL – TRYGGHET. Att ge barnet kontroll på att du lämnar rummet är en viktig nyckel i att förbättra sömnen. Att ge kontroll innebär att du måste lämna barnet innan hon somnar. Första och ibland andra dygnet av sömnträningen är det viktigt att vara generös att upprepade gånger hjälpa barnet att varva ner, ligga ner i sängen och att närma sig sömnen. När barnet är lugnt lämnar du rummet samtidigt som du talar om att du går. Jag lär föräldrar hur de på olika sätt använder sin röst som ett aktivt verktyg. Rösten använder du när du lämnar rummet för att göra barnet medveten om vad som händer. Rösten av du utanför rummet för att påminna om att du finns kvar, för att påminna om att det är natt eller för att trösta och uppmuntra. När ditt barn har kontroll på vart du tar vägen så kan tryggheten växa sig stark. Trygghet skapar goda förutsättningar att slappna av vilket i sin tur leder till goda chanser att somna och att somna om när man vaknar till på natten.
Att gå från sömntrassel till fungerande sömn tar vanligtvis 10-14 dygn (+ att jag rekommenderar 1-2 veckors förberedelse för dig förälder innan du sätter igång). Saker som påverkar hur lång tid det tar är bland annat: barnets personlighet, din personlighet, ditt mående, hur förberedd och påläst du är, ditt fokus och ditt tydligt medvetna beslut om att sömnträning är det rätta för just dig och ditt barn. Det är viktigt att du hittar ett sätt att sömnträna som passar dig och ditt barn. Mitt bästa råd är att vänta med att sömnträna om du känner dig osäker.
Det är lätt att lägga allt för stor vikt vid att barnet ska sova si och så många timmar per dygn. Låt säga att sömnbehovet för ditt barn är 12 timmar på natten och 2 timmar dagen. Det är okej att barnet inte sover alla de timmarna, försök att slappna av i det (jag vet att det kan vara tok-svårt men jag vet också att det går att jobba med det här). Men kom ihåg, det viktiga är att du erbjuder barnet att sova de timmar som det fasta mat- och sovschemat visar, och att du tränar ditt barn att vara kvar i sin säng eller vagn även när barnet är vaket. För det är ju så att när du tar upp ditt barn ur sängen allt för tidigt på morgonen så tar du också bort förutsättningen för barnet att lära sig somna om igen. Tidiga morgonuppvak kan vara kämpiga att komma förbi men jag vet att det går att lära alla barn att somna om. Innan du sätter igång med att påverka sömnen – skaffa kunskap om hur du går tillväga. Ett sätt kan vara att läsa min bok ”Visst kan Lillis räv sova! – din guide till bättre sömn” eller att gå min Onlineutbildning ”Små Barns Sömn – förälderns guide till fungerande sömn”
Nattens sömn påverkas av dagens sömn och rutiner. Allt hänger ihop – nattens sömn, dagens sömn, dagsljus, fysisk aktivitet, mat, närhet och nedvarvningen. En annan sak som påverkar ditt barns sömn är hur du förälder mår.
Barn i åldern 5 månader till 6 år behöver sova eller vila (vara kvar i sin säng utan stimulans)11-12 timmar per natt. Natten är indelad i olika sömncykler. Varje enskild sömncykel innehåller olika sorters sömn och varje sorts sömn har olika funktioner. Mycket förenklat kan man säga att första tredjedelen av natten består främst av djupsömn, andra tredjedelen består ungefär lika mycket av djupsömn som av ytlig sömn och den sista tredjedelen av natten består främst av ytlig sömn och då framförallt drömsömn. Nattens sömnindelning (mycket förenklad): Första delen av natten : djupsömn Andra delen av natten: ungefär lika mycket djupsömn som ytlig sömn Tredje delen av natten: ytlig REM-sömn De olika sömnsorterna har olika funktion. Barn som tex vaknar allt för tidigt på morgonen riskerar att hoppa över den viktiga REM-sömnen. Och barn som vaknar ofta under natten, kanske varje timma eller varannan timma, får inte alltid den djupsömn de behöver. Att förkorta natten och istället låta barnet sova flera kortare stunder på dagen ersätter inte den viktiga sammanhängande nattsömnen. Att sova på dagen är viktigt på många sätt men en viktig grundsten är sömnen på natten.

Är du redo för bättre sömn?

Jag brinner för att hjälpa föräldrar med barns sömn! Att se föräldrar och barn gå från att vara trötta och oroliga till utvilade och trygga är magiskt! Med stort engagemang och lång erfarenhet gör jag mitt bästa för att hjäpa dig och din familj till en fungerande sömn!