21 mars 2023

SÖMNSKOLAN - föräldrarnas tack och lägesrapport

“Hej Hanna,

Hoppas allt är väl! Vi hör av oss bara för att säga stort TACK till dig. Vi kämpar fortfarande med en del uppvak på nätterna och tidiga mornar, men det går verkligen åt rätt håll! Vi har för första gången hittills i Harry-Mos liv haft nätter utan ETT ENDA uppvak och vi blev helt gråtfärdiga. Han är så duktig och lär sig mer och mer att somna om på egen hand för varje natt som går. 

Vi är så väldigt glada att vi tog tag i detta och styrde om våra rutiner fastän det kändes utmanande. Något vi kanske inte hade haft modet eller orken att göra utan din kurs. Så stort varmt tack till dig för att du delar med dig av din kunskap och metod!

Allt gott!

J, T och H (2,5 år) “

TACK finaste familjen att ni berättar!

Information från föräldrarna innan Sömnskolan:


1. barnets ålder: 2,5 år. 

2. antal uppvak per natt: Varierar, nu på sistone ganska bra ca 2-3 uppvak per natt, men annars inte ovanligt med fler än fem. Bra att veta här är dock att han aldrig ligger vaken på natten, bara att han vaknar till, gråter lite och sen somnar om när han får en hand på sig och får nappen igen. 

3. hur dagsvilorna fungerar: Han sover en gång mitt på dagen och det fungerar bra. 

4. vad som är svårast för just dig och ditt barn: dels att han vaknar upp ofta, som sagt bättre nu sista tiden men innan har det varit stundtals väldigt jobbigt med sömnen. Senaste månaderna har läggningarna rätt ofta tagit mycket tid (ibland en timme eller mer), och där han tidigare alltid somnade inom en kvart. Det som väl varit svårast är att han vaknar tidigt, runt 05.30 och stundtals är väldigt trött då eftersom han inte riktigt sovit klart. Vi har försökt ändra/tydliggöra vissa rutiner för att det ska bli bättre ex signalera sömn tydligare på kvällen, försöka var ute en stund efter förskolan för att göra av med energi, gå och lägga sig tidigare och vi har också kapat av lite av dagsvilan. Tidigare läggning har absolut hjälpt för hans energi men han vaknar ju lite i tidigaste laget (där är det väl mest jag som drabbas eftersom jag har alla nätter med honom nu eftersom J är gravid och sover dåligt redan pga det)”